AJALA Pravé banánky ve 100% čokoládě (bez přísad) Ekvádor, různé varianty
Kód: 3783/150 3783/151 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Celé příběh AJALY začal ochutnávkou čokolády z Guatemaly od původních obyvatel střední Ameriky. Tato mayská čokoláda byla pro zakladatele AJALY neskutečným zážitkem, kdy se absolutní nadšení střídalo s překvapením z neobvyklé chuti. Bez velké nadsázky tvrdí, že prozřeli, protože čokoláda chutnala zcela jinak než ty, které si dosud kupovali. A tak se začali o čokoládu více zajímat. Zjistili, že v Evropě není snadné poctivou a pravou čokoládu získat, a že Československo bylo za první republiky třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě. To vše bylo inspirací k založení manufaktury AJALA CHOCOLATE. V mayském jazyce AJALA znamená PROBUZENÍ, aby vás už první kousek překvapil a probudil zvědavost i touhu po dalším poznávání.
Dokonalá svačinka od AJALY plná minerálů a energie, bez cukru.
- geniální spojení pravého banánu a 100% čokolády
- nekompromisní složení bez cukru
- suroviny přímo od farmářů
- pěstováno bez chemie a s respektem k přírodě
- úžasné chuťové opojení a výživa
- již 2-3 kousky díky použití 100% čokolády dodají skvělou energii a dostatečně zasytí!
- perfektní před-tréninková svačinka plná vitamínů a hlavně minerálů jako je: draslík, hořčík, křemík, selen, zinek, fosfor, měď, železo, vápník a další!
Pravé, na slunci sušené, banánky v čokoládě obsahují jen slaďoučké baby banány vykoupané ve 100% čokoládě. Společnost Virunga je za férové ceny kupuje od farmářů z africké Ugandy. Díky silnému slunci a pečlivému přístupu farmářů je tato speciální odrůda banánů chuťově extra nabitá. Jejich svěží, ovocná a karamelová chuť dokonale ladí se 100% čokoládou z Ekvádoru.
100% AJALA - Tato vyjímečná čokoláda obsahuje jen jednu surovinu, a to vzácné kakaové boby odrůdy Arriba Nacional z Ekvádoru. Ucítíte v ní pravou intenzivní kakaovou chuť, jemné ovocné tóny a příjemnou máslovou texturu. Je pořádně nabitá antioxidanty, minerály a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Užijte si naplno všechny benefity mayského pokrmu bohů v té nejčistší podobě.
Historie vzácné odrůdy Arriba Nacional sahá až do roku 3000 př. n l. a dodnes je vysoce ceněná a vyhledávaná pro své jedinečné květinové aroma a bohatý chuťový profil. Farma Hacienda Limon, kde se tyto mimořádné kakaové boby pěstují, byla založena v roce 1998 a pracuje na ní 45 místních zaměstnanců. Farmáři o kakaovníky starostlivě pečují, kakaové boby také fermentují a suší. Farma se nachází v srdci Ekvádoru v blízkosti úpatí sopky COTOPAXI. Díky vulkanické půdě, tropickému a vlhkému klimatu je plantáž o velikosti 192 ha velmi úrodná. V současnosti farmu vlastní Německá udržitelná společnost 12tree, která zde od roku 2019 realizuje několik sociálních programů pro zaměstnance.
100% čokolády jsou obecně používány jako přírodní tonikum/energizér před tréninky - nepůsobí stimulačně a bez reálné energie jako například káva/nakopávače a nezasahují ani do spánku ani do CNS - jsou vybalancovány vysokým obsahem theobrominu a nejsou energizérem jen na základě stimulace, ale zejména na základě skutečné a objemné kalorické hodnoty (zejm. z kakaových tuků).
Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako např. kofein, ale je zcela odlišný. Nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem CNS, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů ve vysokoprocentní čokoládě jsou skvěle stabilizovány jejím bohatým tukem, vlákninou a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina.
VÝROBA ČOKOLÁDY AJALA
Za opravdovou a komplexní chutí čokolády Ajala jsou nejen poctivé suroviny (výběrové kakaové boby), ale také pracovní postup, v němž se nic nedá ošidit.
Přeměna kakaového bobu v tabulku čokolády trvá v AJALA manufaktuře asi deset dní. To je opravdu hodně času, každá hodina navíc se ale vyplatí.
Průmyslově vyráběné čokolády (vlastně všechny, které najdete v supermarketech) pochází od několika málo firem. Ty se soustřeďují na snižování nákladů a vyšší prodeje i za cenu horší kvality samotné čokolády. Se supermarketovovou čokoládou je to složité. Nikdy vás plně neuspokojí, takže chcete stále víc a často ji spořádáte na posezení. Tato čokoláda zaměstná vaše chuťové i čichové buňky, donutí vás přemýšlet a podobně jako ve víně v ní naleznete mnoho překvapivých tónů. To vše je zárukou, že vám jedna malá tabulka vydrží dlouhou dobu!
Třídění
Kakaové boby dorazí řádně fermentované a usušené. Nejdříve se ručně proberou a protřídí. Hledá se cokoli, co tam nepatří, třeba vlákna z pytle nebo kamínky. Pryč musí také všechny prasklé či defektní boby, aby v čokoládě bylo jen to nejlepší. Právě tyhle detaily tvoří rozdíl mezi hodně dobrou a vynikající čokoládou.
Pražení a drcení
Po důkladné kontrole se kakaové boby velmi šetrně upraží. Nízká teplota pražení pomůže vytvořit ten nejlepší chuťový zážitek a zároveň zachová co nejvíce zdraví prospěšných látek. Po upražení a zchlazení se boby nadrtí a zbaví slupek. Tento proces se odborně nazývá winnowing.
Mletí
Po odstranění slupek zůstanou tzv. nibsy, nadrcené kakaové boby, které jsou samy o sobě velmi chutné. Práce dále pokračuje mletím v melangeru – žulovém mlýně. Tento způsob zpracování je k bobům velmi šetrný, protože se zahřívají pouze přirozeným třením. Boby se v melangeru melou 2-3 dny.
Staření
Jakmile je čokoláda namletá, nechává se v čokoládových blocích odpočívat (stařit). Chce to čas, aby doběhly všechny procesy započaté mletím a mohla se čokoládová hmota přeměnit v tabulku čokolády.
Temperování (aneb novodobá alchymie)
Je to proces zahřátí, zchlazení a opětovného zahřátí, díky kterému se sjednotí krystalická struktura čokoládového másla a čokoláda je pak krásně lesklá a křupe. Jde o velmi důležitou činnost, při níž pomáhá speciální temperovací stroj. Čokolád se následně plní do forem a chladí se.
Balení
Po vychlazení se balí čokolády ručně do dvou vrstev. Nejdříve do izolačního alupapíru a pak do ručně tištěných obalů. Design vychází z historických motivů používaných za první republiky, kdy bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě.
Superpotravina k posílení energie.
HMOTNOST: 150 g / 1500 g (dle zvolené varianty).
ZEMĚ PŮVODU: Ekvádor (kakao), Uganda (banánky), ČR (Výroba).
SLOŽENÍ: Baby banánky sušené, kakaové boby jednoho původu (Hacienda Limon). Obsah kakaové sušiny v polevě 100 %. Může obsahovat stopy sušených skořápkových plodů. BEZ lepku.
Výživové údaje na 100 g | |
Energetická hodnota | 2356 kJ/563 kcal |
Tuky | 38,16 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 27,12 g |
Sacharidy | 51,9 g |
z toho cukry(přírodní cukry banánů, nikoli přidaný cukr) | 34,4 g |
Bílkoviny | 6,1 g |
Sůl | 0g |
Aroma profil čokoládové polevy: Silná kakaová intenzita s máslovou notou a jemností s tóny čerstvého ovoce a krému
veganské
SKLADOVÁNÍ: Skladujte v chladu a suchu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Kakaové produkty |
---|---|
Hmotnost: | 150 g / 1500 g |
Složení: | Baby banánky sušené, kakaové boby jednoho původu (Hacienda Limon). Obsah kakaové sušiny v polevě 100 %. Může obsahovat stopy sušených skořápkových plodů. BEZ lepku. |
Země původu: | Ekvádor (kakao), Uganda (banánky), ČR (Výroba). |
Skladování: | Skladujte v suchu a chladu. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.