Naive 100% Macadamia (70% kakao/30% ořech, bez cukru), 55g
Kód: 3795Související produkty
Detailní popis produktu
100% čokolády jsou obecně používány jako přírodní tonikum/energizér před tréninky - nepůsobí stimulačně a bez reálné energie jako například káva/nakopávače a nezasahují ani do spánku ani do CNS - jsou vybalancovány vysokým obsahem theobrominu a nejsou energizérem jen na základě stimulace, ale zejména na základě skutečné a objemné kalorické hodnoty (zejm. z kakaových tuků).
Theobromin je ve stejné třídě stimulantů jako např. kofein, ale je zcela odlišný. Nabízí déle trvající a uvolněnější energii bez prudkého výkyvu a následného pádu. Theobromin kofein dokonale balancuje. Na rozdíl od kofeinu není theobromin stimulantem CNS, a proto obvykle neprodukuje pocity na hraně nervozity a hl. není návykový. Energie z theobrominu dodává více soustředění a spíše harmonizuje/stabilizuje než nakopává. Theobromin a kofein jsou podobně konstruované typy farmakologicky aktivních látek, ale se znatelně odlišnými účinky. Theobromin je jemný, mírný, má pomalý nástup, je dlouhodobý a není návykový, zatímco kofein je intenzivní, silný, rychle působící, krátkodobý a zcela návykový. Efekty přírodních alkaloidů ve vysokoprocentní čokoládě jsou skvěle stabilizovány jejím bohatým tukem, vlákninou a mikroživinami a působí v celku neuvěřitelných 200+ látek synergicky jako superpotravina.
Macadamové ořechy jsou nejdražší a nejzdravější ořechy ze všech díky nejnižšímu (téměř žádnému) množství pro-zánětlivých a na oxidaci extrémně náchylných polynenasycených tuků omega 6 a antinutrientů jako jsou např. kyselina fytová a oxaláty a také díky naopak vysokému obsahu minerálů a vlákniny. Obsahují nejvíce tuku a kalorií ze všech druhů ořechů, ale téměř všechen tento tuk jsou mononenasycené mastné kyseliny.
Makadamové ořechy jsou nabité zdravými mononenasycenými mastnými kyselinami, vlákninou, vitamíny B a nezbytnými minerály. Slouží také jako ideální nízkosacharidová svačina s pouhými 1,5 gramy čistých sacharidů na porci. Při konzumaci se 100% kakaem nám tyto ořechy poskytují celou řadu výhod, jako je např. podpora funkce a zdraví mozku, snížení zánětu nebo podpora střevního mikrobiomu.
Kultivar Macadamia: jihoafrický beaumont / Příprava: lehké praženíČervená Java
Plantáže ve východní Jávě se zaměřují na produkci světlého "Java Criolla". Tento kakaovník, také známý jako červená Java, produkuje sytě červené lusky s bílými boby.
Boby Red Java lze rozeznat podle světlé až středně hnědé barvy kotyledonu při řezání. Nedostatek purpurových nebo tmavých pigmentů naznačuje silnou genetiku heirloom criolla. Proces klasifikace třídění světlých a tmavých bobů je velmi náročný na práci. Tři boby z každého lusku jsou nakrájeny, aby se určilo procento světlých bobů na lusk. Jakmile jsou tmavé boby odděleny od světlých, jsou fermentovány odděleně v dřevěných bednách po dobu čtyř dnů. Následně se boby suší na slunci v sušších obdobích a ručně v obdobích dešťů. Java criollo pomalu mizí, přestože poptávka po něm roste, jelikož Indonésie tlačí produkci kakaa do Sulawesi a přeměňuje kakaové plantáže v Javě na plantáže pro palmový olej!
Criollo boby tvoří pouze 3% světové produkce kakaa. Navzdory své legendární pověsti a faktu, že dávají vzniknout nejlepší (a nejdražší) čokoládě na světě však kakaovníky criollo snadno onemocňují a vyžadují zvláštní péči, což je důvod, proč většina farmářů dává přednost hl. příbuzným kakaovníkům. V roce 1912 zahájil nizozemský biolog van Hall program šlechtění kakaa s cílem vyvinout hybrid odolný proti odumření. Aby toho dosáhl, zkřížil místní Java Criollo s hybridem Trinitario z oblasti Ocumare ve Venezuele. Z tohoto programu byly za posledních 100 let pěstovány čtyři hybridy.Původní kakaovník ze Střední Ameriky byl s největší pravděpodobností čisté criollo a criollo byl také první druh kakaa pěstovaného v Indonésii od roku 1500 a nejrozšířenější zde po celá desetiletí. Dokonce i v osmdesátých letech bylo na Javě asi 30 000 hektarů kakaových plantáží. Dnes je to 2 000 hektarů.
Rostoucí nedostatek Jávského Criollo kakaa mu dnes dává téměř mýtický status. "Pro přirovnání ke kávovým zrnkům, kakaové boby forastero jsou jako robusta - obyčejné, hořké, prostě tak - zatímco criollo je jako mikrošarže arabiky," říká Irvan Helmi, spoluzakladatel nově otevřeného kakaa Pipiltin Cocoa, přední prodejny čokolády v Indonéské Jakartě. Podle indonéského výzkumného institutu pro kávu a kakao je Java criollo díky své exkluzivitě mnohem dražší než forastero. "Java kakao je ceněno pro svou výraznou chuť; sopečná půda v Jávě vytváří kakaové boby, které mají specifickou, jinou chuť a vůni než boby produkované kdekoli jinde na světě. Navíc vnímaná mystika Jávy - sopky, Ohnivý prsten a Východní Indie - oslovuje mnoho lidí, “říká Mervyn Pereira, ředitel Čokoládové školy v Jakartě.V malém městečku na východní straně Litvy vyrábí čokoládovna Naive své unikátní čokolády, ze kterých se budou radovat chuťové pohárky každého labužníka. Celý proces výroby čokolád se nazývá ,,od bobů po tabulku". Každé brzké ráno čokoládový mistr Domantas začíná pečlivě pražit čerstvé kakaové boby a tato lahodná vůně se začne linout celým městečkem. Stejně jako před sto lety dle prastaré receptury, tak i v Naive se kakaové boby pomalu konšují, aby se uvolnila jejich mimořádná paleta chutí s tóny ovoce, ořechů a květin. Tyto ručně vyrobené tyčinky jsou uloženy na později, aby vyzrály a pak se vytvářejí různorodé řady příchutí s přírodními superpotravinami a kořením. Tato čokoládovna je jedna z pouhých 200 výrobců tohoto typu na světě, která začíná celý výrobní cyklus již sušeným kakaovým bobem.Špičkové kakaové boby jsou pečlivě vybírány z výjimečných farem. Poté jsou transportovány do Litvy. Pro Naive jsou nejdůležitější dvě kritéria: Zaprvé - pracují pouze s těmi nejlepšími ingrediencemi na světě. Zadruhé - snaží se stát řemeslníky světové úrovně v práci s těmito ingrediencemi. V Naive si dávají záležet na tom, aby vždy vyráběli čokoládu způsoby, které maximálně pomáhají odhalit charakter konkrétního kakaového bobu. Čokoláda se konečně zrodí až po pečlivé analýze chuti, barvy, vůně a struktury.
"Dostávám často otázku - Proč jsem se rozhodl vyrábět čokoládu? A před odpovědí vždy váhám. Měl bych vyprávět dlouhý a poutavý příběh o svém divokém nápadu, nebo jednoduše říct, že jsem uviděl díru na trhu? Pravdou je, že ani jedna z odpovědí není správná. Čokoláda je jako můj vlastní život - hořká i sladká. Byla vždy můj neustálý společník, který mě viděl růst z bezstarostného dítěte ve zcela donkichotského dospělého. Čokoláda je stejně bujná jako můj nejživější sen a pokorná jako moje jednoduchá realita. “ - Domantas Užpalis
Superpotravina k posílení energie
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G | |
Energetická hodnota | 3179 kJ/760 kcal |
Tuky | 65 g |
- z toho nasyc. mastné kyseliny | 43 g |
Sacharidy | 18 g |
- z toho cukry | 0 g |
Bílkoviny | 6 g |
Sůl | 0,06 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Kakaové produkty |
---|---|
Hmotnost: | 55 g |
Vyrobeno: | Litva |
Složení: | Java kakao, macadamiové ořechy (30%), čisté kakaové máslo. Obsah kakaa min. 70%. Může obsahovat stopy ořechů, arašídů a lepku. |
Skladování: | Skladujte v chladu a suchu. |
Původ bobů: | Red Java, Indonésie |
Odrůda kakaa: | Java Criollo |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.