SUROVINY NA 4 PORCE:
- 1 menší dýně hokkaidó
- 200 g špaldových krup
- 400 ml vody
- 150 ml bílého vína
- 1 středně velká cibule
- 1 lžíce kokosového oleje
- himalájská sůl, pepř, kari, tymián
PŘÍPRAVA:
V hrnci rozehřejeme kokosový olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Až začně cibule zlátnout, přidáme na malé kostky nakrájenou dýni (hokkaidó jako jediný druh dýně můžeme konzumovat i se slupkou, nemusíme ji tedy odstraňovat). Dýni chvilku opékáme, poté podlijeme vínem. Až se víno odpaří, přidáme sůl, čerstvě mletý pepř, kari a tymián, podlejeme vodou a necháme dýni dusit do změknutí. Podle potřeby vodu přidáváme.
Špaldouvé kroupy propláchneme, vložíme do hrnce, osolíme a zalijeme vodou. Vaříme na mírném plameni 40 - 50 minut. Podle potřeby přidáváme vodu, pokud se vyvaří a kroupy ještě na skus nejsou dostatečně měkké.
Uvařené špaldové kroupy promícháme s dýní, do horkého pokrmu můžeme přidat strouhaný sýr, např. parmezán, výborný je také kozí sýr.
Špaldové kernotto s dýní je zahřívací pokrm, výborně se hodí v chladných podzimních a zimních dnech.